Treceți la conținutul principal

Despre inițiere


Inițierea se poate spune că face parte din coordonatele oricărei existențe umane autentice și aceasta din cel puțin două motive: pe de o parte, pentru că orice viață presupune crize profunde, încercări, suferință, iar pe de altă parte, indiferent de gradul de împliniri la care a ajuns, la un moment dat, orice om își vede viața eșuată în complexul de trăiri sociale. În astfel de momente de deznădejde numai o singură speranță pare să ofere o soluție, aceea de a-și lua viața de la capăt. Dacă îndrăznesc să spun că inițierea constituie o dimensiune specifică a existenței umane este pentru că numai ea conferă morții o viziune pozitivă, aceea de a pregăti noua renaștere spirituală.
Inițiere este un cuvânt care provine din latinescul “iniţium”, cu sensul de intrare sau început. Ambele sensuri s-au păstrat în actul inițierii care reprezintă: pe de o parte, intrarea într-un anumit grup esoteric sau de breaslă, iar pe de altă, parte presupune începutul unei vieți noi, unei conviețuiri cu realitățile sociale.
Procesul inițierii este străvechi, după unii cercetători. De altminteri, neoliticul este epoca din care provin primele dovezi despre existența riturilor de inițiere la scară mondială. Înmormântarea cadavrelor în poziția fetusului și colorarea lor cu ocru sunt indicii clare despre existența unei inițieri la oamenii paleoliticului, pentru că arată două  lucruri esențiale: identificarea morții cu nașterea și rolul privilegiat al sângelui, considerat substanța vitală.
Importanța și persistenta ritualelor de inițiere necesită o explicație. Este vorba despre funcția acestor acțiuni. Prin inițiere, individul dobândea cunoștințe și deprinderi precum:
- aflarea miturilor colectivității și felul ei de a interpreta existenţa;
- dobândea abilitatea necesară pentru a exercita o profesie/meşteşug;
- dobândea iluminarea morală.
În opinia mea, ințierea este o punte de legătură între stări diferite, o probă care marchează trecerea de la o dimensiune a existenței la alta. Procesul inițiatic permite întelegerea și acceptarea pentru individ a noului Eu care se va naște din această transformare. Proba inițierii reprezintă înfrângerea eului blazat, viciat, incomplet. Astfel, omul învață să se cunoască cu adevărat prin marile încercări pe care le înfruntă în decursul vieții sale, prin înfrângerea egoului și a patimilor sale, prin acceptarea metamorfozei, prin nimicirea simbolică a Eului și ridicarea unui spirit nou, regenerat și puternic.


Postări populare de pe acest blog

Despre discurs

Capitolul I Comunicarea îşi găseşte maxima expresie în discurs. Secretul unui discurs reuşit constă în pregătirea, exersarea, analizarea şi din nou exersarea acestuia. De aceea am ales să vorbesc despre discurs ca o modalitate separată de transmitere a mesajului. Discursul trebuie să aibă în intenţie atingerea unei serii de obiective prin intermediul unor modalităţi specifice de abordare. Ca atare, înainte de a începe un discurs, trebuie să vă gândiţi la auditoriu, la mesajele pe care încercaţi să le transmiteţi acestuia şi la cât va fi de receptiv. Ce obiectiv urmăriţi – să-l informaţi, să-l convingeţi, să-l inspiraţi sau să-l distraţi? Fiecare tip de obiectiv implică abordarea unor modalităţi diferite de a construcţie şi de expresie. Un discurs este un proces extrem de complex care presupune nu numai o etapă de pregătire anterioară, ci şi o serie de reguli pe parcursul desfăşurării sale. Pregătirea iniţială presupune: Cunoaşterea audienţei: din cine este formată, ce preocupări

Ghid de comunicare

Ghid comunicare  

Hidrogenul Verde: Revoluția Energiei Durabile?

Hidrogenul verde este pe cale sa devină o opțiune robustă pentru un viitor energetic sustenabil. Acest gaz versatil, obținut din surse de energie regenerabile, promite să joace un rol cheie în tranziția noastră către un mediu mai ecologic și o economie cu emisii reduse de carbon.   Ce este hidrogenul verde? Este acel hidrogen obținut din surse de energie regenerabile, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene. Producția de hidrogen verde folosește electroliza apei, procesul în care apa este descompusă în hidrogen și oxigen, cu ajutorul energiei electrice. Acest hidrogen este ulterior utilizat într-o varietate de aplicații.   Iată câteva exemple concrete ale modului în care hidrogenul verde și-a găsit utilizare:   1. Transportul sustenabil: Autovehiculele cu combustibil de hidrogen devin din ce în ce mai comune. Ele au un avantaj semnificativ față de vehiculele cu motoare cu combustie internă, deoarece produc doar apă ca reziduu și au autonomii semnificative. De asemenea aut