Treceți la conținutul principal

Despre inițiere


Inițierea se poate spune că face parte din coordonatele oricărei existențe umane autentice și aceasta din cel puțin două motive: pe de o parte, pentru că orice viață presupune crize profunde, încercări, suferință, iar pe de altă parte, indiferent de gradul de împliniri la care a ajuns, la un moment dat, orice om își vede viața eșuată în complexul de trăiri sociale. În astfel de momente de deznădejde numai o singură speranță pare să ofere o soluție, aceea de a-și lua viața de la capăt. Dacă îndrăznesc să spun că inițierea constituie o dimensiune specifică a existenței umane este pentru că numai ea conferă morții o viziune pozitivă, aceea de a pregăti noua renaștere spirituală.
Inițiere este un cuvânt care provine din latinescul “iniţium”, cu sensul de intrare sau început. Ambele sensuri s-au păstrat în actul inițierii care reprezintă: pe de o parte, intrarea într-un anumit grup esoteric sau de breaslă, iar pe de altă, parte presupune începutul unei vieți noi, unei conviețuiri cu realitățile sociale.
Procesul inițierii este străvechi, după unii cercetători. De altminteri, neoliticul este epoca din care provin primele dovezi despre existența riturilor de inițiere la scară mondială. Înmormântarea cadavrelor în poziția fetusului și colorarea lor cu ocru sunt indicii clare despre existența unei inițieri la oamenii paleoliticului, pentru că arată două  lucruri esențiale: identificarea morții cu nașterea și rolul privilegiat al sângelui, considerat substanța vitală.
Importanța și persistenta ritualelor de inițiere necesită o explicație. Este vorba despre funcția acestor acțiuni. Prin inițiere, individul dobândea cunoștințe și deprinderi precum:
- aflarea miturilor colectivității și felul ei de a interpreta existenţa;
- dobândea abilitatea necesară pentru a exercita o profesie/meşteşug;
- dobândea iluminarea morală.
În opinia mea, ințierea este o punte de legătură între stări diferite, o probă care marchează trecerea de la o dimensiune a existenței la alta. Procesul inițiatic permite întelegerea și acceptarea pentru individ a noului Eu care se va naște din această transformare. Proba inițierii reprezintă înfrângerea eului blazat, viciat, incomplet. Astfel, omul învață să se cunoască cu adevărat prin marile încercări pe care le înfruntă în decursul vieții sale, prin înfrângerea egoului și a patimilor sale, prin acceptarea metamorfozei, prin nimicirea simbolică a Eului și ridicarea unui spirit nou, regenerat și puternic.


Postări populare de pe acest blog

Despre conștiința civică

Într-o lume în care valorile şi reperele morale sunt în declin , implicarea socială și conștiința civică sunt deziderate esențiale pentru buna funcționare a unei societăți democratice. În teorie, cetățenii ar trebui să fie actorii principali în viața politică și socială, să participe activ la deciziile care le afectează comunitatea şi să își exercite drepturile și obligațiile fundamentale într-un mod responsabil. Totuși, realitatea este mult mai complexă și contradictorie. Societatea noastră este marcată de un individualism ascendent, încurajat de valorile consumerismului și ale succesului personal, mai ales acela legat de ptoiectarea propriei imaginii pe reţelele sociale. În acest context, noțiunile de bine comun, solidaritate și responsabilitate civică sunt adesea lăsate în umbră. Individualismul exacerbat nu doar că subminează reperele morale și politice, dar creează și o cultură a competiției și auto-suficienței, unde empatia și implicarea în comunitate devin inevitabil marginale. ...

La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul...

Într-o epocǎ în care știința și religia nu mai sunt inamicii de altǎdatǎ, teoria conform căreia o civilizație extraterestrǎ, sau mai multe, ar fi venit pe Terra în trecutul îndepă rtat , a construit edificii megalitice, piramide, aşezǎri grandioase, a uns Regi, şi a lasat în urmǎ o serie întreagǎ de artefacte inexplicabile, este unul dintre cele mai fascinante și controversate subiecte de discuție din zilele noastre. Deși popularizate excesiv de numeroși autori, mai ales in mediul online, aceste teorii încǎ nu se bazează pe dovezi arheologice sau științifice solide, dar pot avea o influențǎ asupra modului în care este perceputǎ istoria civilizației umane. Ideea că Pământul ar fi fost vizitat sau chiar colonizat de civilizații extraterestre nu este nouă. Ea își are rădăcinile în secolului XX, fiind promovată de Zecharia Sitchin care a scris numeroase cărți în care propunea o explicatie a originii umane ce implica astronauții antici. Sitchin a atribuit formarea culturii sumeriene Anunnak...

Despre amprenta digitală

  Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, prezența noastră în mediul online devine de voie, de nevoie, omniprezentă. Fie că vorbim de rețele sociale, site-uri de cumpărături, aplicații de servicii sau platforme educaționale, fiecare acțiune pe care o întreprindem în mediul online lasă o amprentă digitală. Aceste urme digitale conduc la o cantitate imensă de informații care pot dezvălui multe despre comportamentul nostru, preferințele personale și în final, chiar despre personalitatea noastră. Amprenta digitală personală, reprezintă totalitatea informațiilor colectate în sistemele informatice, prin intermediul activităților noastre pe internet. Aceste date includ cel puțin două categorii de informații: amprenta digitală activă și cea pasivă. Amprenta activă se referă la informațiile pe care utilizatorii le oferă în mod conștient, așa cum sunt postările pe rețelele sociale, recenziile, comentariile sau fotografiile încărcate. Amprenta pasivă în schimb, constă în informațiile colec...