Treceți la conținutul principal

Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificaţii

Ziua Independenţei României, sfârşitul celui de al II-lea război mondial şi Ziua Europei.

La 9 Mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, făcea o declaraţie ce va fi pilonul construcţiei europene. El cerea germanilor, dar şi altor ţări europene să-şi unească producţiile de oţel şi cărbune ca primă fundaţie a unei federaţii europene. Apoi, pe 18 aprilie 1951 s-a semnat tratatul ce punea bazele Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi.

Cum s-a ajuns la Uniunea de astăzi?
1951. Se semnează Tratatul Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului
1957. Se semnează Tratatul Comunităţii Europene a Energiei Atomice şi al Comunităţii Economice Europene
1962. Se adoptă politica agricolă comună
1968. Ia naştere Uniunea Vamală
1973. Marea Britanie, Danemarca şi Irlanda aderă la CEE
1979. Este creat Sistemul Monetar European
1981. Grecia aderă la CEE
1986. Spania şi Portugalia aderă la CEE
1992. Este semnat Tratatul Uniunii Europene, la Maastricht
1995. Austria, Finlanda şi Suedia aderă la UE
1999. Este lansată moneda unică europeană, euro.
2004. Aderă la UE, 10 state din Europa Centrală şi de Est, printre care şi fostele state comuniste Cehia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia şi Slovenia.
2007. Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din 2003 şi confirmată la Bruxelles pe 18 iunie 2004. Raportul de ţară privind progresele României din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca dată de aderare pentru România şi Bulgaria. Cele două ţări au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Abaţia Neumünster din Luxemburg.

Decizia serbării Zilei Europei in fiecare an, la 9 mai, a fost luata de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Postări populare de pe acest blog

Despre discurs

Capitolul I Comunicarea îşi găseşte maxima expresie în discurs. Secretul unui discurs reuşit constă în pregătirea, exersarea, analizarea şi din nou exersarea acestuia. De aceea am ales să vorbesc despre discurs ca o modalitate separată de transmitere a mesajului. Discursul trebuie să aibă în intenţie atingerea unei serii de obiective prin intermediul unor modalităţi specifice de abordare. Ca atare, înainte de a începe un discurs, trebuie să vă gândiţi la auditoriu, la mesajele pe care încercaţi să le transmiteţi acestuia şi la cât va fi de receptiv. Ce obiectiv urmăriţi – să-l informaţi, să-l convingeţi, să-l inspiraţi sau să-l distraţi? Fiecare tip de obiectiv implică abordarea unor modalităţi diferite de a construcţie şi de expresie. Un discurs este un proces extrem de complex care presupune nu numai o etapă de pregătire anterioară, ci şi o serie de reguli pe parcursul desfăşurării sale. Pregătirea iniţială presupune: Cunoaşterea audienţei: din cine este formată, ce preocupări

Ghid de comunicare

Ghid comunicare  

Hidrogenul Verde: Revoluția Energiei Durabile?

Hidrogenul verde este pe cale sa devină o opțiune robustă pentru un viitor energetic sustenabil. Acest gaz versatil, obținut din surse de energie regenerabile, promite să joace un rol cheie în tranziția noastră către un mediu mai ecologic și o economie cu emisii reduse de carbon.   Ce este hidrogenul verde? Este acel hidrogen obținut din surse de energie regenerabile, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene. Producția de hidrogen verde folosește electroliza apei, procesul în care apa este descompusă în hidrogen și oxigen, cu ajutorul energiei electrice. Acest hidrogen este ulterior utilizat într-o varietate de aplicații.   Iată câteva exemple concrete ale modului în care hidrogenul verde și-a găsit utilizare:   1. Transportul sustenabil: Autovehiculele cu combustibil de hidrogen devin din ce în ce mai comune. Ele au un avantaj semnificativ față de vehiculele cu motoare cu combustie internă, deoarece produc doar apă ca reziduu și au autonomii semnificative. De asemenea aut